Нощите стават по-студени, а тревогата от разпространение на заразни заболявания расте.

...
Нощите стават по-студени, а тревогата от разпространение на заразни заболявания расте.
Коментари Харесай

Зов за помощ от Афганистан: жени и деца изнемогват

Нощите стават по-студени, а паниката от разпространение на заразни болести пораства. В палатковите лагери доста хора живеят натясно и чакат незабавна филантропична помощ. По данни на Организация на обединените нации от серията трусове в Афганистан са наранени повече от 154 000 души. Местни медии оповестяват, че 2000 души са починали, а ранените са хиляди.

„ Ранените, измежду които има доста дами и деца, се нуждаят от незабавна здравна помощ ", споделя за Дъждовни води Нилуфар Никсеяр, която непринудено оказва помощ на потърпевшите. „ Днес бях в три дребни села, в които къщите са изцяло разрушени. Там таман дойдоха първите помощи - вода и брашно, с които дамите би трябвало да опекат самун. Има дефицит на всичко, изключително на изсъхнало мляко за децата, сиропи за кашлица или дамски превръзки ", добавя тя.

Здравната рецесия ще се задълбочи

По първични преценки на Световната здравна организация (СЗО) над 40 здравни заведения в региона са повредени от земетресенията - респективно полагането на грижи за пациентите е доста затруднено. Според СЗО над 114 000 души в Афганистан се нуждаят от незабавна здравна помощ, измежду тях са и към 7500 бременни дами, немалка част от които са изгубили свои близки и родственици.

„ Много от тях са били у дома по време на трусовете, до момента в който мъжете са били на открито - по полето или са се грижили за животните ", споделя пред Дъждовни води локалната активистка Лина Хайдари. По данни на Организация на обединените нации над 90 % от жертвите на земетресенията в Афганистан са дами и деца. Сред ранените също има доста дребни деца и дами, които са съществено травматизирани и се боят от последващи земетресения, акцентира Хайдари.

Над 2 000 души са починали при поредицата от мощни трусове в Западен АфганистанСнимка: Ebrahim Noroozi/AP/picture alliance

Международните помощни организации предизвестяват, че ситуацията може да се изостри с настъпването на зимата. „ Молим настоятелно за спомагателни средства в поддръжка на 96 000 деца ", споделят от УНИЦЕФ. Организацията към този момент е доставила над 80 тона медицински материали в засегнатия район.

Може да се разчита единствено на талибаните?

Управляващите талибани са основали комисия за заслужено систематизиране на помощите измежду засегнатите. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид акцентира пред Дъждовни води, че тази комисия би трябвало да подсигурява по какъв начин всеки ще получи нужната помощ, без да се допусне корупция. Много деятели обаче се съмняват, че талибаните са в положение да се оправят с рецесията..

„ Необходимо е да намерим способи да помогнем на хората там ", споделя пред Дъждовни води афганистанската журналистка Зара Джоя, която управлява в Лондон осведомителна организация, съсредоточена върху живота на дамите и девойките в Афганистан. „ Най-вече дамите и децата в този момент имат потребност от нашата поддръжка. Опитваме се да организираме помощ за тях. "

Директните парични преводи са невъзможни. От връщането на талибаните на власт през август 2021 година икономическото състояние в Афганистан се е влошило трагично. Заради нарушаванията на човешките права Съединени американски щати постановиха наказания, страната е изключена от интернационалната система за разплащания SWIFT и парични преводи не са вероятни. Изпращането на пари посредством обменни бюра, което до неотдавна се практикуваше, също към този момент не е допустимо. „ В Афганистан парите в брой стават все по-малко. Но даже да ги имаш, не можеш да си купиш доста неща, да вземем за пример мляко на прахуляк за децата. " И на хиляди хора не им остава нищо друго, с изключение на да разчитат на талибаните.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР